Siirry sisältöön

Hoivan uusi aika rakentuu ihmisten välisille suhteille

Tukena-säätiö ja Tukena Oy ovat olleet mukana Demos Helsingin koordinoimassa Hoivan uusi aika -hankkeessa vuosina 2023-2024. Hankkeen tuotoksena syntyi selvitys Hoivan uusi aika – Viisi kysymystä huolenpidon resursoinnista, joka julkaistiin 17.4.2024.

Hoiva-sana voi herättää voimakkaitakin tunteita. Vammaisten ihmisten palveluiden ja tuen kehittäminen perustuu ihmisoikeuksille ja siinä yhteydessä hoiva sanana kuulostaa vanhanaikaisena – joltain, joka alistaa ihmisen toiminnan kohteeksi. Hankkeessa hoivaa kuitenkin tarkasteltiin hyvin laajassa viitekehyksessä, jossa se nähtiin kaikenlaisena aktiivisena huolenpitona toisen terveydestä ja hyvinvoinnista.

Vammaisten ihmisten palveluissa ihmisoikeuskeskustelu ja siihen liittyvät kansainväliset sitoumukset, ovat olleet keskeisiä tekijöitä muutoksille, jossa hoivasiirtymiä laitoksista lähiyhteisön palveluihin on tapahtunut Suomessa ja muualla Euroopassa. Ihmisoikeusperustaisuus on korostanut ihmisen vapautta ja itsenäistymistä hoivan kohteena olemisesta, silloinkin jos henkilöllä on paljon tuen tarpeita.

 

Kriisikeskustelusta on siirryttävä eteenpäin

Hoivan uusi aika -hankkeen lähtökohtana oli ajatus siitä, että hoivaan liittyvästä kriisikeskustelusta on siirryttävä eteenpäin. Tähän siirtymään ei nykyinen keskustelu -resursseista, vastuusta, työvoimasta -tarjoa välineitä eikä sisältöä. Hankkeessa päädyttiin siihen, että tarvitaan eräänlainen huolenpitosiirtymä, jossa ihmisten ja yhteisöjen moninaiset voimavarat tuodaan yhteen ja luodaan uudelleen erilaisissa huolenpitosuhteissa.

Erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden ja heidän läheistensä näkökulmasta ajatus huolenpitosiirtymästä herättää monia kysymyksiä. Miten se suhtautuu tilanteeseen, jossa hoivan tarve on jatkuva, koko elämän kestävä? Miten yhteisöt voidaan rakentaa niin, että tunnistavat kaikkien, myös paljon tukea tarvitsevien henkilöiden, mahdollisuuden toimia erilaisissa rooleissa? Perheen merkitys on ajan kuluessa ollut hoivassa merkittävä, miten kehitämme uusia epävirallisenkin tuen muotoja ilman että palaamme ajassa taaksepäin?

 

Uudenlainen hoiva ei ole kohteena olemista

Hoivan uudessa ajassa pyristellään irti hoivan negatiivisesta kaiusta ja tunnistetaan ihmisen perustarve saada ja antaa hoivaa. Uudenlainen hoiva ei ole kohteena olemista vaan aktiivista osallistumista yhteisöihin: oikeus saada tukea ja hoivaa, vähentää yksinäisyyttä ja rakentaa yhteyksiä yhteisöihin. Hoivaan, joka tunnistaa kaikkien ihmisten tarpeen pitää huolta: muista ihmisistä, eläimistä ja ympäristöstä. Tunnistamme tarpeen uudistaa hoivaa ja sen logiikka niin, että se vahvistaa kaikkien oikeutta elää osana yhteiskuntaa ja samalla vahvistaa rakenteiden kestävyyttä.

Jatkokeskusteluissa tulemme pohtimaan, mitä hankkeen keskeiset löydökset mm. Huolenpidon uusiin resursseihin liittyen (suhteet, aika, voimavarat, vastuut, työkalut) tarkoittaa.

Hoiva ihmisten välisenä suhteena korostaa sitä, että hoiva syntyy ihmisten välillä ja on itsessään merkityksellistä. Silloinkin, kun hoiva on järjestettyä ja tuotettua, hyvä hoiva perustuu toisen ihmisen kunnioitukselle ja kuuntelemiselle. Hyvä hoiva perustuu arvoille.

Kirjoittajat

Kirsi Konola, toimitusjohtaja, Tukena-säätiö

Petra Rantamäki, kehittämisjohtaja, Tukena-säätiö

Mari Pietarinen, varatoimitusjohtaja, Tukena Oy

Minna Hyvärinen, strategia- ja teknologiajohtaja, Tukena Oy