Kauden tärkeimpänä urheilutapahtumana Poutapilven asiakkaiden pihaolympialaiset

TUKENA POUTAPILVI, IMATRA

Sote-alaan tutustuva urheilutoimittaja mukana Poutapilven pihaolympilaisissa.

Muutos on prosessi, muutos voi olla virkistävääkin. Liki 30 vuoden urheilutoimittajan uran jälkeen olin hetken työvoimaviranomaisen kirjoissa työtön toimittaja, sen jälkeen alan vaihtaja ja syyskuun alusta lähtien Sote-alaan tutustuja Imatran ammattiopisto Sampon työvoimakoulutuksessa.
Koulutuksessa ollaan koulun penkillä yksi päivä viikossa, muu osa 35 tunnin työviikosta on työssäoppimista työpaikoilla. Halusin tutustua Sote-alaan lähellä koulua ja kotia, siksi ajauduin ammattiopiston ja Mansikkalan viereen Paajalassa sijaitsevaan Poutapilveen.
Pari viikkoa tutustumista nosti hoitohenkilökunnan arvostuksen pilviin. Kunnioitus nousi poutapilviin. Sain Poutapilvessä kaksi ohjaajaa Dinan ja Tuijan. Perehdyttäminen on ollut ammattitaitoista, Poutapilvessä on huomioitu myös ammattiopiston ja koulutuksen toiveet ja tavoitteet.
Koulutuksen opettaja kävi parin viikon jälkeen Poutapilvessä kylässä, oli näkemäänsä ilmeisesti tyytyväinen, antoi evääksi käyttää toimittajan ja urheilukisojen organisaattorin kokemusta hyväksi koulutuksen ajan. Myös alan vaihtaja suostui tähän.

Urheilutoimittajana odotin Tokion olympialaisia 2020. Korona pandemia siirsi kisoja vuodella. Silti huomasin eräänä kauniina lokakuisena syyspäivänä olevan keskellä olympiahuumaa.
Poutapilven asiakkaiden pihaolympialaisissa tunnelma oli katossa heti alusta lähtien. Tulin iltavuoroon klo 14. Asiakkaat odottivat pihalla valmiina urheiluasusteissa Suomen lippuineen. Ensin vain muutaman piti osallistua ja muiden kannustaa, lopulta suhdanne kääntyi miltei toisinpäin.
Olympialaisten avauslajiin pitkän matkan ”juoksun” lähtöpaikalle ilmaantui kymmenkunta osallistujaa. Lenkki kiersi Poutapilven päärakennuksen ympäri, pyörätuolilla tai ilman, avustajan kanssa tai itsekseen. Ensimmäisenä maalilinjalle suhahti pyörätuoleilla avustajien tukemina Tuula ja Seija, kolmanneksi kiiruhti omallaan tyylillään juoksuaskeleita hyödyntäen Kati.
Innostus lisääntyi heti avauslajin jälkeen ja osallistujia tuli lisää. Aurinko antoi vauhtia poutapilvien välistä. Harakat pomppi piha-alueella palloja väistäen. Tuula otti kokonaiskisan hallintaan voittamalla myös palloheiton. Kaikki viisi heittoa livahtivat tarkasti parin metrin päässä sijaitsevaan koriin. Ari käytti hyödykseen keskittymistä ja pussitti pallon kolmesti pömpeliin.

Pihaolympialaisten lajit suunniteltiin yhdessä asiakkaiden kanssa. Kolmanneksi lajiksi valikoitui pujottelujuoksu/ratakelaus kiemurareitillä. Tärkeintä tässä oli kiertää palikoita ja pysyä reitillä. Palikoihin osumisista tuli virhepisteitä. Puhtaat suoritukset kirjattiin Tuulalle, Arille ja Seijalle.
Päätöslajina heitettiin ketjua pistelautaan. Taulun eri kohdista sai eri määrän pisteitä. Kisojen tarkin heittäjä oli Teemu, joka löysi pelilaudasta seitsemän pisteen kolon kaksi kertaa. Seija keräsi 17 pinnaa ja hienolla suorituksella podiumille saakka noussut Heli tälläsi 13 pistettä.
Hetken aikaa odoteltiin palkintojen jakoa ja voittajan julistamista. Myös kisamakkara häämötti jo lähipiirissä. Pistelasku tehtiin Suomen vahvin mies kisoista tuttuun tyyliin; lajivoittajalle täydet pisteet ja pinna kerrallaan alaspäin.
Poutapilven olympiavoittajaksi 2020 nousi Tuula, hopeaa sai Seija ja pronssimitaleita jaettiin kaksi Helille ja Katille. Kaikkiaan kisasuorituksia teki 12 asiakasta. Näissä kisoissa se oikeidenkin olympialaisten periaate; tärkeintä ei ole voitto, vaan osallistuminen, toteutui kuin silloin ennen antiikin Ateenassa.
Ja meillä kaikilla oli niin mukavaa.

Poutapilven pihaolympialaiset:
Lopputulokset neljän lajin jälkeen

  • Tuula 36 pistettä
  • Seija 26
  • Heli, Kati 21


  • Teemu 20
  • Veli-Veikko 19
  • Mervi, Ari 15
  • Anu 11
  • Jari, Tytti, Risto 10.

Blogin kirjoitti Jukka Rippe Riikonen
Kirjoittaja on työssäoppimisjaksolla Poutapilvessä Sote-ala tutuksi työvoimakoulutuksessa 7.9.-30.11.2020.

Jaa blogi ystävillesi