Kohti hyvinvoivaa ja vetovoimaista vammaisalaa
Viime vuosien uutisointi sosiaali- ja terveysalan henkilöstön saatavuushaasteista on ollut kovin raadollista. Sote-alan sisällä pieni vammaisalan sektorimme on vielä erityisen haavoittuvassa asemassa henkilöstöpulan osalta, sillä vammaisala ei houkuta uusia opiskelijoita tai työntekijöitä. Usean toimijan yhteisten kehittämishankkeiden keinoin lähdemme lisäämään vammaisalan veto- ja pitovoimaa.
Vammaisalan henkilöstöpula on krooninen koko Suomessa. Ikävänä ilmiönä on myös noussut esiin, että oppilaitoksissa yhä useampia vammaistyöhön suuntaavia tutkintolinjoja joudutaan lakkauttamaan vähäisten hakijamäärien vuoksi. Olemme myös kuulleet, että monet opettajat kokevat, ettei heillä ole riittävästi tietoa vammaisalasta opiskelijoiden ohjaamisesta muun muassa harjoitteluita tekemään.
Yksin emme voi alan vetovoimaisuutta nostaa, siksi onkin tärkeää tehdä yhdessä töitä alan muiden toimijoiden kanssa. Olemme osallistuneet useampiin hankehakuihin, joissa pyritään yhdessä lisäämään vammaisalan veto- ja pitovoimaisuutta. Olemme saaneet viime syksynä iloisia uutisia kahden hankkeen osalta: Uudistuva ja moninainen vammaistyö Uudellamaalla (UVVA) ja Improving working conditions in social services (I WorCon).
Tietoa vammaisuudesta koululaisille ja opiskelijoille
Uudistuva ja moninainen vammaistyö Uudellamaalla -hankkeella voimme vaikuttaa osaltamme siihen, että myös tulevaisuudessa meillä on riittävästi osaajia vammaisalalla. Uskomme, että vammaisalan heikko vetovoima johtuu osaltaan siitä, että monellakaan lapsella ja nuorella ei ole kosketuspintaa vammaisuuteen. Hankkeella voimme lisätä lasten ja nuorten tietoisuutta vammaisalasta jo peruskoulusta alkaen ja vahvistaa siten alan vetovoimaa.
Hankkeessa työskentelemme myös sote-alan oppilaitoksissa, joissa tavoitteena on vähentää ennakkoluuloja ja tuoda vammaistyö näkyväksi. Hankkeessa kehitämme yhdessä nuorten kanssa materiaalia vammaistyön kiinnostavuuden ja saavutettavuuden lisäämiseksi.
Toinen keskeinen näkökulma alan henkilöstöhaasteiden taklaamiseksi on pitovoiman vahvistaminen. Vammaistyön yhteisöt, erityisesti Uudellamaalla, ovat yhä moninaisempia. UVVA-hankkeella tuemme työyhteisöjen vahvuuksien ja moninaisuuden hyödyntämistä arjen toiminnassa. Uskomme tämän vahvistavan alan sopivuutta entistä moninaisemmalle työntekijäporukalle.
Lisää pitovoimaa alan kuormittavuutta vähentämällä
Lukuisissa tutkimuksissa ja selvityksissä on noussut esille, että alan kuormittavuus heikentää pitovoimaa. Tähän haasteeseen etsimme ratkaisuja I WorCon -projektissa, jossa hankekumppanit laativat suosituksia tärkeimmistä alan vetovoimaisuuteen vaikuttavista kysymyksistä sekä laativat oppaan sosiaalialan työnantajajärjestöille.
Hankkeen keskeisimpiä teemoja:
- työntekijöiden osaamisen varmistaminen ja kehittäminen
- monimuotoisten työyhteisöjen tukeminen
- fyysisten ja psyykkisten terveysriskien ennaltaehkäisy
- työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen
- johdon kouluttaminen työsuojeluriskien ehkäisyyn.
Tutustu kehittämishankkeisiimme!