Skip to content

Kehitysvammaisten ja muun syyn vuoksi apua ja tukea tarvitsevien ihmisten palvelut Tukena Hyvä Elämä -palvelut®

Me tukenalaiset tuotamme ja kehitämme palveluitamme kehitysvamman tai muun syyn vuoksi apua ja tukea tarvitseville ihmisille. Laaja palveluvalikoima takaa kaikille apua tarvitseville ihmisille oikeanlaiset palvelut. Ota rohkeasti yhteyttä palveluyksikön johtajaan tai alueen palvelupäällikköön, kerromme mielellämme lisää palveluistamme. Kerromme myös, miten palveluidemme piiriin voi hakeutua. Olet myös tervetullut tutustumaan palveluyksiköihimme. Sovi tapaaminen palveluyksikön johtajan kanssa.

Kehitysvammaisten palvelut sopimuksilla ympäri Suomen.

Palvelut sopimuksilla

Palvelumme perustuvat kuntien, asiakkaiden ja muiden yhteistyötahojen kanssa solmittuihin sopimuksiin. Tuotamme palveluita Kehitysvammaisten Palvelusäätiön tai muiden toimijoiden omistamissa tiloissa eri puolilla Suomea. Lisäksi tarjoamme tukiasumisen palveluita yksittäisiin asuntoihin ja palveluita myös palveluseteliasiakkaille.

Tukenan palvelut
Tuotamme palveluja kehitysvammaisille alueellisen tarpeiden pohjalta – ota meihin yhteyttä

Kuntapäättäjä

Tukena Hyvä Elämä -palvelut® alueellisten tarpeiden pohjalta. Olemme valmiita uudistamaan ja laajentamaan palvelujamme tarpeidenne ja toiveidenne mukaan. Ota meihin yhteyttä, kun haluat keskustella kanssamme uusista, laadukkaista palveluista omalla alueellasi.

Arvostamme läheisten asiantuntijuutta kehitysvammaisten palvelujen kehittämisessä

Arvostamme perheiden asiantuntijuutta

Arvostamme kehitysvammaisen ja erityistä tukea tarvitsevan ihmisen sekä perheiden asiantuntijuutta ja tuemme osallisuutta oman elämän, palveluiden ja toiminnan järjestämisessä sekä liittymisessä lähiyhteisöön. Kehittämällä yksilön tai perheen tarpeisiin perustuvia palveluita tuemme palvelurakenteen uudistumista ja kestävän hyvinvoinnin rakentumista.

Maistuva kotiruoka kehitysvammaisten arjessa

Maistuva ruoka osana hyvää elämää

Meillä on tarjolla maittavaa kotiruokaa. Aterioiden suunnittelussa ja toteutuksessa panostetaan siihen, että ruoka on maistuvaa ja asiakaslähtöisesti suunniteltua. Ruokalistojemme suunnittelun pohjana ovat ravitsemussuositukset, asiakkaidemme tarpeet ja makutottumukset. Huomioimme vuosittaiset juhlapyhät ja sesongit. Ruokiemme kotimaisuusaste on erittäin korkea. Yhteiskuntavastuullisena yrityksenä pidämme tärkeänä, että edistämme suomalaisen ruoan käyttöä.

Tukenan palvelut

Asumispalvelut

Asumispalvelut sisältävät tarvittavan kokonaisvaltaisen tuen, ohjauksen ja avustamisen siten, että asukkaalle mahdollistuu omannäköinen sujuva arki. Tärkeitä tavoitteita ovat asukkaiden itsemääräämisoikeuden tukeminen, itsenäistyminen ja omatoimisuuden lisääntyminen yksityisyyttä ja yksilöllisyyttä kunnioittaen.

Yksilöllisistä palvelusuunnitelmiin perustuvista asumisen suunnitelmista ilmenevät asukkaan arkeen ja elämään sisältyvät tavoitteet ja toiveet ja niihin liittyvät yksilölliset ratkaisut. Suunnitelman toteutumista arvioidaan säännöllisesti yhdessä asiakkaan kanssa. Turvallinen koti ja asuminen tukevat muuta hyvää elämää.

Asumispalvelut sisältää apua, tukea ja ohjausta asiakkaan tarpeiden mukaan:

 • toimintakyvyn tukeminen eri elämän osa-alueilla
 • apu ja tuki ympärivuorokautista
 • ateriat, ruoan valmistus
 • vaatehuolto ja kodinhoito
 • puhtaudesta ja pukeutumisesta huolehtiminen
 • turvallinen lääkehoito ja terveyden ja hyvinvoinnin aktiivinen seuraaminen
 • asiointi ja henkilökohtaisista asioista huolehtiminen
 • asumispalveluiden asiakasmaksut määräytyvät asiakkaan kotikunnan kanssa palvelusta tehdyn sopimuksen mukaisesti

Ota rohkeasti yhteyttä palveluyksikön johtajaan tai alueen palvelupäällikköön, kerromme mielellämme lisää palveluistamme. Annamme myös ohjeita siihen, miten palveluidemme piiriin voi hakeutua. Olet myös tervetullut tutustumaan palveluyksiköihimme.

Tukenan palvelut

Vapaat asunnot

Palveluyksiköissämme tällä hetkellä olevat vapaat asunnot ja asiakaspaikat:

Tukena Auringonkukkakoti
Kannus, Keski-Pohjanmaa

Vapaana rivitalossa yksi tukiasumisen 35 m² asunto.

Asunnossa on alkovi, keittiö sekä wc ja kylpyhuone sekä oma terassi ja tilava ulkovarasto.

Tukena Tähtiomena
Helsinki, Uusimaa

Malminkartanoon vuonna 2022 valmistuva palveluyksikkö on osa toiveiden korttelia. Tukenan palveluyksikköön tulee kahteen kerrokseen yht. 26 asuntoa. Lisäksi kortteliin tulee muita palveluita, mm. päiväkoti, ravintola ja yhteinen, puutarhamainen piha-alue.

Tukena Vennintähti
Rovaniemi, Lappi

vapaana kolme kattonosturilla varusteltua huonetta, 28 m², oma wc/suihku.

vapaana kolme huonetta, 28 m², oma wc/suihku.

Tukena Neliapila
Raisio, Varsinais-Suomi

Vapaana yksi paikka, joka sijaitsee kaksion yhteydessä. Kaksiossa asiakkaalla on käytössä oma makuuhuone. Asunnon yhteisiä tiloja ovat tupakeittiö ja wc/kylpyhuone.

Tukena Poutapilvi
Imatra, Etelä-Karjala

Ryhmäasunnon yhteydessä vapaana tilava wc:llä varustettu, juuri remontoitu huone.

Asukkaalla on yhteisessä käytössä kodikas tupakeittiö/olohuone neljän asukkaan kanssa. Lisäksi rivitalo tyyppisessä rakennuksessa on sauna sekä vaatehuoltotilat. Asumisen viihtyvyyttä lisää vehreä ja turvallinen pihapiiri. Asuintalossa on yövalvonta ja avun saaminen on mahdollista kaikkina vuorokauden aikoina. Erillisessä rakennuksessa sijaitsevat päivätoimintatilat, joissa on mahdollisuus esim. kuunnella musiikkia tai askarrella.

Tukena Auringonkukkakoti
Kannus, Keski-Pohjanmaa

Vapaana rivitalossa yksi tukiasumisen 35 m² asunto.

Asunnossa on alkovi, keittiö sekä wc ja kylpyhuone sekä oma terassi ja tilava ulkovarasto.

Tukena Koivumetsä
Lahti, Päijät-Häme

vapaana yksi asunto, 25 m², 1 h, wc/suihku.

Tukenan palvelut

Henkilökohtaisen avun palvelut

Henkilökohtainen apu on avustamista kotona ja kodin ulkopuolella päivittäisissä toimissa – työssä, opiskelussa, harrastuksissa, yhteiskunnallisessa osallistumisessa tai sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämisessä.

Avustajan työhön voivat kuulua kaikki ne tehtävät, jotka henkilö tekisi itse, mikäli hänellä ei olisi toiminnan rajoitteita aiheuttavaa vammaa tai sairautta.
Henkilökohtaisen avun tarkoituksena on lisätä yhdenvertaisuutta, itsenäisyyttä ja itsenäistä toimintakykyä sekä parantaa mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnan toimintaan yhdessä muiden kanssa vamman tai sairauden rajoituksista huolimatta.

Tuotamme henkilökohtaista apua palvelusetelillä, ostopalvelusopimuksella tai itse maksaville asiakkaille.

Tukenan palvelut

Lyhytaikaishoidon ja tilapäisasumisen palvelut

Tukenalla on pitkäaikaista kokemusta virikkeellisen lyhytaikaishoidon, ryhmätilapäishoidon ja tilapäisasumisen palveluiden tuottamisesta kotona asuville kehitysvammaisille ja erityistä tukea tarvitseville lapsille, nuorille ja aikuisille.

Palveluyksikkömme tarjoavat seuraavia tilapäispalveluita kotona asuville henkilöille:

 • Lyhytaikaishoito 
 • Tilapäisasuminen palveluyksikössä
 • Päivähoito- ja osapäivähoito
 • Ryhmätilapäishoito
 • Kotiin vietävä lyhytaikaishoito

Lyhytaikaishoitoon ja tilapäisasumiseen voi tulla vanhempien loman tai omaishoitajan vapaan ajaksi. Hoitojakson pituus voi vaihdella muutamasta tunnista useaan viikkoon.
Tavoitteenamme on ammattitaitoisen henkilöstön avulla tukea asiakkaan itsenäistymistä sekä auttaa perheitä jaksamaan järjestämällä mahdollisuus vanhempien tai omaishoitajien lomaan.

Hinnoittelu
Palvelut perustuvat yksilölliseen maksusitoumukseen tai ostopalvelusopimukseen. Asiakas maksaa tilapäisasumisjaksoltaan ateriamaksun ja mahdollisen muun asiakkaan kotikunnan määrittämän palvelumaksun. Yksilölliset hinnat määritetään kotikunnan kanssa tuen tarpeen ja sovitun palvelun mukaan.

Ota yhteyttä, kerromme palvelusta mielellämme lisää.

Tukenan palvelut

Työhönvalmennus- ja työtoimintapalvelut

Työtoiminta on kokonaisvaltaisesti kuntouttavaa, työelämään valmentavaa ja sosiaalisia taitoja vahvistavaa toimintaa. Työtoiminta sisältää erilaisia kokoonpanotöitä, kiinteistöhuoltoon liittyviä tehtäviä, puhtaanapitoon liittyviä tehtäviä sekä käsitöiden ja puutuotteiden valmistamista. Valmennamme asiakastamme hänelle vahvoilla oppimisen alueilla ja pyrimme mahdollistamaan hänen siirtymisensä työkokeiluun tai jatko-opintoihin.

Työhönvalmennus on asiakkaan työhön sijoittumista edistävää toimintaa. Työhönvalmentaja tukee asiakasta sopivan työpaikan etsimisessä ja hakemisessa sekä ohjaa ja valvoo työskentelyä yhteistyössä työnantajan kanssa. Asiakkuus Tukenaan säilyy.

Ota yhteyttä oman alueesi palveluyksikön johtajaan tai palvelupäällikköön, kerromme mielellämme lisää palveluistamme. Olet myös tervetullut tutustumaan palveluyksiköihimme.

Tukenan palvelut

Päivätoimintapalvelut

Päivätoiminta on ohjattua ja suunnitelmallista osallisuutta tukevaa toimintaa. Tavoitteena on antaa elämänsisältöä, ylläpitää ja lisätä asiakkaiden tietoja ja taitoja, sekä edistää sosiaalista vuorovaikutusta asiakkaan ja muiden henkilöiden välillä.

Toiminnan suunnittelussa otamme huomioon asukkaiden yksilölliset taidot, tarpeet ja toiveet sekä niiden muutokset. Päivätoiminta voi sisältää esimerkiksi luovaa ja elämyksellistä toimintaa sekä kerho- ja pienryhmätoimintaa.

Tukenan palvelut

Tukiasumisen palvelut

Järjestämme tukiasumisen palveluita Tukenan palveluyksiköiden lähistöllä itsenäisesti asuville kehitysvammaisille ja erityistä tukea tarvitseville ihmisille.

Tukiasumisen palveluihin kuuluu:

 • Yksilölliseen tarpeeseen perustuva tuki
 • Palveluyksikön toiminta tukipisteenä

Tukiasumisen palvelut on tarkoitettu sellaisille erityistä tukea tarvitseville aikuisille, jotka asuvat omassa kodissaan ja tarvitsevat tukea itsenäiseen asumiseensa ja elämiseensä. Tavoitteena on omaa osallisuutta tukeva itsenäinen ja täyden kansalaisuuden tarjoava hyvä elämä.

Tukiasumisen palvelut edellyttävät sopimusta kotikunnan kanssa.

Tukenan palvelut

Palveluseteliasiakkaat

Palveluseteli on yksi sosiaalipalveluiden järjestämisen tavoista. KVPS Tukena Oy tuottaa palveluita myös palveluseteliin oikeutetuillle asiakkaille. Olemme kiinnostuneita palvelusetelillä tuotettavista palveluista myös uusilla alueille, otathan rohkeasti meihin yhteyttä!

Palvelusetelillä tuottavat palveluita seuraavat palveluyksikkömme: