Skip to content
Lukuaika alle minuuttiLukuaika minuuttia

Palvelujohtaja Mari Pietarinen: parhaat oivallukset ja ideat tulevat työntekijöiltä ja asiakkailta

TUKENA HALLINTO
Aloitin työni Tukenan palvelujohtajana tammikuussa. Vastaan Tukenan valtakunnallisesta palveluliiketoiminnasta ja kesällä siirryn myös varatoimitusjohtajan tehtävään. KVPS-konsernin henkilöstön yhteisöllisyys ja yhdessä tekemisen ilo ovat tehneet minuun heti alusta alkaen vaikutuksen.

Olen luultavasti ajautunut vammaistyöhön johtuen varhaislapsuudestani. Synnyin 1980-luvun puolivälissä aikana, jolloin lasten hoitopaikoista oli pulaa. Eskarilaiseksi asti olin perhepäivähoidossa tukilapsena. Muut lapset olivat eri tavoin kehitysvammaisia ruotsinkielisiä poikia. Viitoin sujuvasti jo ennen kuin kunnolla osasin puhua. Minulle oli täysin normaalia hakea ja saatella ystäviäni taksiin, viettää synttärini näiden poikien kanssa ja leikkiä heidän kanssaan päivittäin.


 Asiakastyötä ja kehittämistä

Minua ovat aina kiinnostaneet ja innostaneet erilaiset ihmiset, tunnetaidot, käyttäytyminen ja vuorovaikutus. Opiskelin ensin koulunkäyntiavustajaksi ja hyvin pian työskentelinkin kouluissa ja päiväkodeissa erityisryhmien avustajana. Tästä oli luontevaa jatkaa lähihoitajan opintoihin ja sitten sosionomiksi. Työurallani olen toiminut yksikön johtajana, palvelualuejohtajana sekä palvelu- ja työhyvinvointipäällikkönä.

Johtamista olen opiskellut vuosien varrella työn ohessa. Parhaat opit olen kuitenkin saanut käytännön työelämässä ihmettelemällä sekä virheistä ja eri ihmisiltä oppimalla.

Meitä vammaistyön ammattilaisia, läheisiä, hyvinvointialueiden johtajia, päättäjiä ja valvovia viranomaisia tarvitaan ihan jokaista. Yhteinen keskustelu on elinehto paremman ja yhdenvertaisemman hyvinvointivaltion synnyttämiseen.


 Arvot yhdistävät

Työni keskiössä ovat aina olleet erityistä tukea tarvitsevat ihmiset ja heidän hyvän elämänsä ja sujuvan arkensa mahdollistaminen. Minulle on aina ollut tärkeää, että organisaatiot, joissa työskentelen ovat kotimaisia, vahvasti arvopohjaisia, yhteiskunnallisia yrityksiä. Pienet asiat arjessa mahdollistavat sen, että jokaisen omannäköinen ja hyvä elämä pääsee toteutumaan.

Tällä hetkellä voin sanoa olevani unelmatyössäni. Vastaanotto KVPS-konsernissa on ollut todella lämmin ja iloinen. Nauru raikaa Tampereen toimistolla ja kokouksissa on välitön ja avoin ilmapiiri. Olen päässyt tutustumaan jo useisiin Tukenan yksiköihin ympäri Suomea. Voin todeta, että arvomme ihmisen kunnioitus, edelläkävijyys ja vastuullisuus toteutuvat työssämme, siellä arjessa, joka päivä.

Näiden ensimmäisten kuukausien perusteella minua on Tukenassa ja Kehitysvammaisten Palvelusäätiössä erityisesti puhutellut yhteisöllisyys ja yhdessä tekemisen ilo. Yhteinen tavoite ja päämäärä on kirkas: halu olla mahdollistamassa ja tekemässä tästä yhteiskunnasta astetta tasa-arvoisempi, parempi paikka kehitysvammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville ihmisille.


 Hyvä johtaminen on kohtaamista ja kuuntelua

Minua sytyttävät erilaiset kohtaamiset, välittömyys, aitous ja positiivisuus. Hyvä johtaminen ja kokonaisvaltainen ihmisen hyvinvointi, niin työssä kuin vapaa-ajalla. Uskon siihen, että jos haluaa jotakin saada on pakko myös antaa ja tehdä asioita itse.  Ja jos jotain vuosien aikana olen oppinut, niin parhaat ideat ja oivallukset tulevat työntekijöiltä ja asiakkailta. Meille on ihan syystä annettu kaksi korvaa ja yksi suu. Johtajana pyrin palvelemaan ja valmentamaan yksilöitä, mutta johtamaan joukkuetta.

Tehtäväni on palvelujohtajana ja tulevana varatoimitusjohtajana varmistaa, että strategiamme toteutuu arjessa. Teen merkityksellistä työtämme näkyväksi valtakunnallisesti. Varmistan, että palvelutoimintamme on laadukasta, kannattavaa, vastuullista, elinvoimaista, kehittyvää ja arvojemme mukaista.

Teen tämän jo olemassa olevaa vahvaa ja hyvää toimintakulttuuria ylläpitäen ja yhdessä vahvistaen. Meillä KVPS-konsernissa  johto ei onneksi ole mikään kaukainen ja vieras käsite, vaan aitoja ihmisiä, omilla kasvoillaan, lähellä ja apuna silloin, kun siihen on tarvetta.

Blogin kirjoitti Mari Pietarinen.

Jaa blogi ystävillesi