Siirry sisältöön
Milla Visuri perheen lapsen Vilhon kanssa.

Tehtävänä perheiden hyvä elämä

Milla Visuri työskentelee perhelomittajana Tukena-säätiössä. Perhelomittajan työ sopii Millalle, sillä työ perheiden luona on itsenäistä, palkitsevaa ja sitä saa tehdä rauhalliseen tahtiin. Milla kertoo tässä blogissa uratarinansa perhelomittajaksi.

Nuorena en oikein tiennyt, mikä voisi olla minun alani. Käsityöt kiinnostivat, joten päädyin opiskelemaan pukuompelijaksi. Työllistyin mainostekstiilialalle ja työskentelinkin alalla reilut 12 vuotta.

Sinä aikana opin paljon, ja vastuutakin alkoi olla jo liiaksi.  Työ oli ajoittain todella stressaavaa ja aloin haaveilemaan uudesta suunnasta elämässäni.

Pääsin opiskelemaan aikuiskoulutustuella koulunkäynnin ohjaajaksi. Sitä kautta minulle avautui täysin uusi maailma. Sain kohdata monenlaisia ihmisiä opintojen ja työssäoppimispaikkojen myötä. Valmistuttuani tein eripituisia pätkätöitä kouluilla, henkilökohtaisena avustajana ja erityislapsen avustajana päiväkodissa.

Myöhemmin sain mahdollisuuden opiskella oppisopimuksella lähihoitajaksi ystäväni kotihoitopalveluyrityksessä. Sitä kautta pääsin töihin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hengityshalvausyksikköön, jossa nautin kiireettömästä työnteosta.

Vuonna 2022 huomasin Tukena-säätiön (ent. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö) ilmoituksen, jolla haettiin uusia perhelomittajia. Sovimme heti tutustumisesta erääseen perheeseen ja pääsin myös jututtamaan muita perhelomittajia. Minusta tuntui heti, että tämä työ oli kuin tehty minulle. Otin paikan vastaan 45-vuotissyntymäpäivänäni. Se on ollut paras lahja ikinä!

Nyt toimin Tukena-säätiössä pohjoisen alueen perhelomittajana.

 

Perhelomittajan työ on arkisia asioita

Perhelomittaja työskentelee perheiden kotona, jolloin lapsen huoltajat voivat levätä tai käydä työssä ja harrastuksissa. Työpäivääni voi kuulua esimerkiksi lapsen saattaminen kouluun, ruokailuista ja lääkityksestä huolehtimista sekä ihan tavallisia arkitouhuja kuten ruoan laittoa, kodin siivousta, sisaruksista huolehtimista, pyykin pesua, ulkoilua jne. Välillä voimme käydä uimahallissa, eläinpuistossa, leikkipuistossa, lukea kirjoja, laulaa, leipoa, katsoa elokuvaa…Myös lepo on tärkeää.

Jokainen perhe ja lapset ovat erilaisia. Perhelomituksessa lapset hoidetaan aina yksilöllisesti, perheiden toiveet huomioon ottaen.

 

Työn monet plussat

Perhelomittajan työssä tarvitaan erityisesti joustavuutta, ongelmanratkaisutaitoa ja positiivista asennetta. Työ on itsenäistä, koska yleensä perheissä tehdään töitä yksin. Aina voi kuitenkin olla yhteydessä työkavereihin, jos joku asia mietityttää ja kaipaa apua.

Perhelomittajan työssä palkitsevinta on, kun näkee että asiakkaat ovat tyytyväisiä. Perheiltä saa työstä välittömän palautteen. Ja tietysti ihanaa on, kun tätä työtä saa tehdä kiireettömästi.

Perhelomittajan työn hyviä puolia ovat myös vähän erilaiset työajat, jotka mahdollistavat itselle paljon vapaa-aikaa harrastuksiin. Työvuoroni vaihtelevat kahdeksasta tunnista jopa kolmeen vuorokauteen, joten välillä on pitkiäkin vapaita. Yövuorossa voi nukkua, mikäli lapsikin nukkuu ja kaikki on hyvin. Tämä on iso plussa jaksamisen kannalta.

Perhelomittajan työ sopii ihmisille, jotka eivät tarvitse säännöllisiä rutiineja ja osaavat toimia itsenäisesti. Tietysti on olennaista, että elämäntilanne sallii olemaan välillä useamman päivän pois kotoa. Erilaisten perheiden kohtaamisen taito on tärkeä. Emme mene perheisiin neuvomaan, miten tulisi elää, vaan auttamaan ja tukemaan heidän jaksamistaan.

Kuvassa Milla Visuri yhdessä Ihanuksen perheen pojan Vilhon kanssa.

 

Kirjoittaja

Milla Visuri työskentelee Tukena-säätiössä perhelomittajana pohjoisen Suomen alueella.