Erityisperheen tuki lisää yhdenvertaisuutta työpaikalla
Pähkinänsärkijät-verkosto kokosi 10 vinkkiä erityislapsiperheiden vanhempien työpaikoille. Kun työ ja muu elämä ovat tasapainossa, työntekijät voivat hyvin. Tukena-säätiön koordinoima, yli 20 järjestön yhteistyöverkosto edistää erityislapsiperheiden asemaa Suomessa.
Lapsen Maailma -lehti 6/2024 uutisoi Pähkinänsärkijät-verkoston laatimista työpaikan perheystävällisyysvinkeistä ja haastatteli aiheesta kahden erityisnuoren äiti Tuulia Wiklundia.
Nokialainen Tuulia Wiklund toimii myynti- ja logistiikka-asiantuntijana Nokian Raskailla Renkailla. Hän tekee viikossa yleensä kolme etätyöpäivää kotonaan. Erityislasten vanhempana Wiklund arvostaa työjoustoa ja kutsuu koko työyhteisöään ja sen 16-henkistä tiimiä ihanaksi.
– Täällä ymmärretään, että myös työn ulkopuolella on tärkeitä asioita. Työ on osa elämää, ja työn ulkopuolella on muuta elämää. Näiden kahden pitää olla tasapainossa, jotta työntekijät jaksavat, Tuulia Wiklund sanoo.
– Parhaimmillaan työjoustot parantavat koko työpaikan työilmapiiriä. Pienet työn mukautukset auttavat erityislasten vanhempia jaksamaan ja viihtymään työssään.
Tuulia Wiklund toivookin, että työpaikoilla tehtäisiin erityislasten vanhemmille pieniä mukautuksia. Usein niitä on helppo toteuttaa – vieläpä ilmaiseksi. Näin työnantaja saa entistäkin sitoutuneemman työntekijän.
Lue Erityisperheen tuki lisää yhdenvertaisuutta työpaikalla -artikkeli Lapsen Maailma -lehdestä!
(teksti: Hannu Kaskinen ja valokuva: Laura Vesa)
Pähkinänsärkijöiden perheystävällisyysvinkit työpaikalle
Keinoja erityistarpeisen lapsen vanhemman tukemiseen työyhteisössä:
- Kunnioita ammattitaitoa.
Vanhempi on muutakin kuin erityistarpeisen lapsen vanhempi. Vanhemmille kehittyy arjessa joustavuutta ja organisointikykyä, joista hyötyy koko työyhteisö. - Ole joustava työajoissa.
Ennakoi työvuoroja ja loma-aikatauluja hyvissä ajoin. Arkea voivat haastaa esimerkiksi lapsen koulukyytien tai lastenhoidon aikataulut. Varmista, että lapsen sairauskäynnit onnistuvat. - Tue etätyön ja osa-aikatyön tekemistä.
Osassa perhetilanteista vain etätyö tai osa-aikatyö onnistuu vanhemmalta. - Myönnä palkattoman vapaan lisäksi palkallista vapaata, jos se on mahdollista.
Myös lisätyöt voivat olla perheen taloutta tukeva jousto. - Salli työntekijän hoitaa lapseen liittyviä yhteydenottoja tarvittaessa työn lomassa.
- Näytä esimerkkiä perheystävällisestä asenteesta ja puheesta.
Kiinnitä esimerkiksi huomiota, miten työyhteisössä puhutaan lapsen tai vanhemman sairauslomista tai muista poissaoloista. - Luo avointa puhumisen ja välittämisen kulttuuria, jossa on helppoa kertoa perhetilanteesta ja joustojen tarpeesta.
Anna tilaa puhumiselle matalalla kynnyksellä ja puutu asioihin varhaisessa vaiheessa. - Kehitä työntekoa työyhteisössä sujuvaksi, sillä myös työyhteisön arjessa voi olla kuormitustekijöitä.
Tarkastele työnkuvia ja -sisältöjä, sisältävätkö ne kuormittavia tekijöitä. - Muista erilaisten perhetilanteiden vaikutus arkeen.
Esimerkiksi yhden vanhemman perheellä tai uusperheellä on omat haasteensa. Perhettä voi kuormittaa myös kriisitilanne, kuten ero puolisosta, läheisen kuolema tai taloudelliset haasteet. - Ohjaa tarvittaessa työterveyshuoltoon.
Työpsykologi, työnohjaus tai lyhytterapia tukevat työkykyä raskaassa elämänvaiheessa.
Pähkinänsärkijät-verkosto
- Pähkinänsärkijät on yli 20 järjestön yhteistyöverkosto, joka edistää erityislapsiperheiden asemaa Suomessa.
- Toimintamme teemoja ovat vanhemmuuden ja parisuhteen tuki, monimuotoiset perheet, eroperhetyö sekä väkivaltatyö erityistä tukea tarvitsevien lasten perheissä.
- Yhteisen vaikuttamistyön keinoin pyrimme varmistamaan, että haastavissa elämäntilanteissa olevat perheet saavat tarvitsemaansa tukea.
Pähkinänsärkijät-verkoston työtä koordinoi Tukena-säätiö.