
Opistot edistävät yhdenvertaisuutta
Opistot erityisen parissa -verkoston tavoitteena on kehittää kansalais- ja työväenopistojen toiminnasta saavutettavaa ja kaikille avointa sekä edistää uudenlaista yhteistyötä opistojen kanssa.
Monille erityistä tukea tarvitseville vapaa sivistystyö, kansalais- ja työväenopistojen toiminta, on tärkeä hyvän elämän, osallisuuden ja yhdenvertaisen kansalaisuuden mahdollistaja. Opistojen tarkoituksena on elinikäisen oppimisen periaatteen mukaan edistää ihmisten monipuolista kehittymistä ja järjestää tasa-arvoa ja aktiivista kansalaisuutta tukevaa koulutusta. Olennaista on, että koulutukseen hakeutuminen on avointa kaikille.
Opistot erityisen parissa -verkosto edistää toiminnallaan vapaan sivistystyön yhdenvertaisuutta. Tukena-säätiön koordinoimaan verkostoon kuuluu jäseniä kansalais- ja työväenopistoista, Me Itse ry:stä ja Kehitysvammaisten Tukiliitosta.
Saavutettavuusopas ja yhdenvertaisuussuunnitelmia
Opistot erityisen parissa -verkosto on järjestänyt teemapäiviä, jotka ovat koonneet yhdenvertaisuusteeman äärelle väkeä kansalais- ja työväenopistoista. Viimeksi 11-vuotias Elmeri Hämäläinen (kuvassa) kertoi kasvutarinansa mestarirumpaliksi osallistuttuaan taiteen perusopetukseen kansalaisopistossa.
Kansalaisopistojen liitto esitteli julkaisemansa Kohti kaikkien kansalaisopistoa – Kansalaisopistojen saavutettavuusoppaan. Lisäksi kuultiin hyvänä esimerkkinä Laukaan kansalaisopiston laatimasta Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmasta.
Arvovalintoja -video
Opistot erityisen parissa -verkosto julkaisi Arvovalintoja -videon, joka kertoo, kuinka vapaa sivistystyö ja elinikäinen oppiminen kuuluvat kaikille. On arvovalinta, että mahdollistamme opiskelun jokaiselle. Videolla on haastateltu työväen- ja kansalaisopistojen tukea tarvitsevia opiskelijoita. Video vahvistaa yhdenvertaisuutta ja herättelee asenteita.
Videon suunnittelu ja toteutus: Ari Impola ja Tiia Takala
Tuotanto: Satakunnan Elävän Kuvan Keskus / MEKA TV
Arvovalintoja-video on katsottavissa kokonaisuudessaan Tukenan YouTube-kanavalla:
Tarvitsetko apua opiston kurssille osallistumiseen?
Voit hakea henkilökohtaista apua, jos vamman tai pitkäaikaisensairauden takia et voi osallistua kurssille ilman toisen ihmisen apua. Henkilökohtaista apua voi saada muun muassa harrastuksia ja yhteiskunnallista osallistumista varten.
Opiston erityisen parissa -verkosto ja Tukena-säätiö julkaisivat ohjeen kansalais- ja työväenopistojen henkilökohtaista apua tarvitseville opiskelijoille: