Siirry sisältöön
Petra Rantamäki

Yhteiskunnallisten muutosten tekemiseen tarvitaan luovuutta ja pitkäjänteisyyttä

Yhteiskunnallisten innovaatioiden päivää vietetään 7.11.2024. Hurraa meille kaikille innovaatioiden luojille, mahdollistajille, hyödyntäjille ja yhteiskehittäjille!

Sitäkin, mutta jotenkin myös huolettaa…

Yhteiskunnalliset innovaatiot ovat nimensä mukaisesti sellaisia, jotka tuovat jotain uutta ja muutosta yhteiskuntaan, siinä toimiviin ihmisiin, yhteisöihin ja eliöihin.

Huoli tulevaisuudesta luovuuden jarruna

Positiivista muutosta, yhteisöjen ja ihmisten vahvuutta, ketteryyttä ja yhdessä luotua uutta ajattelua tarvittaisiin nyt kehittämisessä enemmän kuin aikoihin. Mutta miten joskus tuntuu siltä, että olemme kääntymässä itseämme vastaan? Ei tarkoituksella, mutta monen eri asian yhteisvaikutuksesta: Huoli tulevaisuudesta ja omasta pärjäämisestä kääntää ajatuksia sisäänpäin ja työntää meitä nurkkaan ajattelemaan omia asioitamme.

Innovaatioiden rahoitus on yhä vahvemmin ennalta määriteltyä. Innovaation pitäisi olla valmis jo rahoituksen suunnittelupöydällä, mikä jättää vain vähän tilaa ihmisille, luovuudelle ja yhteiselle kehittämiselle. Todellista yhteistyötä ihmisten, verkostojen ja viranomaistahojen välillä estää ylivarovainen tietoturvan ja ohjeiden tulkinta. Tämä kaikki vahvistaa erillisyyttä.

Kyllähän me kaikki tiedämme, miten yhteiskunnallisia innovaatioita luodaan - niitä innovaatioita, joilla luodaan isompaa muutosta ja joilla on todellista vaikutusta ihmisten elämään. Niitä on luotu paljon ennen meitä eivätkä perusperiaatteet ole niin paljon muuttuneet ajan saatossa. Innovaatioita syntyy, kun:

  • Tuodaan muutoksentekijät yhteen
  • sanoitetaan yhdessä se muutos, jonka haluamme nähdä ja
  • tehdään sitä positiivisen jääräpäisesti.

Vaaditaan yhdessä muutosta

Ei juhlita yksittäisiä hankkeita, vaan sitkeämpää yhteiskunnallista muutosta ja ihmisverkostoja, jotka saavat muutoksen aikaan. Vaaditaan yhdessä muutosta innovaatioita estäviin tekijöihin, koska luultavasti se toinenkin osapuoli on niihin kyllästynyt.

Ei ajatella maailmaa valmiiksi säännöin, ohjein ja suunnitelmin vaan jätetään tyhjää tilaa luovuudelle. Ollaan sopivasti huolissaan, mutta luotetaan toisiimme ja tulevaisuuteen.

Kirjoittaja Petra Rantamäki työskentelee Tukena-säätiössä kehittämisjohtajana.