
Kehitysvammaisen ihmisen ikääntyminen ja yksinäisyys
Ikääntyvän kehitysvammaisen ihmisen yksinäisyys, elämänpiirin kaventuminen ja ulkopuolisuuden kokemukset ovat nousseet tärkeiksi teemoiksi Hyvä ikääntyminen -yhteistyöverkostossa. Yksinäisyyden vähentäminen vaatii isoja yhteiskunnallisia muutoksia, mutta jokainen meistä voi vähentää yksinäisyyttä omassa elinpiirissään.
Ikääntyvän kehitysvammaisen ihmisen hyvä elämä koostuu monista tekijöistä. Tarvitaan kohtaamista sekä parempia asumisen ja tuen palveluja, mutta ennen kaikkea asennemuutosta matkalla kohti parempaa yhteiskuntaa, joka ei kärsisi samankaltaisesta eriarvoisuudesta kuin tällä hetkellä. Meillä Tukena-säätiössä pysähdyttiin tämän asian äärelle koronavuosien aikana. Tuolloin syntyi alan ammattilaisten Hyvä ikääntyminen -yhteistyöverkosto, joka edistää ikääntyneiden kehitysvammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien ihmisten ja heidän läheistensä asemaa yhteiskunnassa.
Ikääntyvien kehitysvammaisten ihmisten yksinäisyys nousee yhtenä isona teemana verkoston keskusteluissa. Myös Merja Mäkisalo-Ropposen Tukenalle kirjoittamassa blogissa nousi esiin huoli elämänpiirin kaventumisesta päivätoiminnan päättyessä, mikäli tukea osallisuuteen ei ole tarjolla.
Merja Mäkisalo-Ropponen, sairaanhoitaja ja terveystieteen tohtori:
Eriarvoisuusjatkumo työelämästä eläkkeelle - Mitä voimme tehdä?
Hyvä ikääntyminen -verkosto
- Alan ammattilaisten yhteistyöverkosto, jonka tavoitteena on edistää ikääntyneiden kehitysvammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien ihmisten ja heidän läheistensä asemaa yhteiskunnassa.
- Verkosto kokoontuu kahdesti vuodessa ja mahdollistaa hyvien käytäntöjen ja osaamisen jakamisen.
- Tukena-säätiö toimii verkostossa koordinoijana ja koolle kutsujana.
- Lisätietoja: Tomi Sillanpää, tomi.sillanpaa@tukena.fi
Yksinäisyys huolestuttaa laajemminkin, eikä syyttä. Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan vuonna 2022 yksinäisyyttä koki kolmasosa väestöstä. Yksinäisyyden kokemus oli pienintä 35-49-vuotiailla ja siitä eteenpäin yksinäisyyden kokemus kasvaa tutkimuksen mukaan iän myötä ja voimakkainta se on yli 85-vuotiailla. Sama tutkimus kertoo, että toimintarajoitteisista henkilöistä ulkopuolisuutta koki 30,5 %, joka on yli kaksinkertainen määrä muun väestön kokemukseen (Tilastokeskus 2023).
Tilastot todistavat konkreettisesti sen, että ikääntyneet kehitysvammaiset henkilöt ovat ikään kuin kaksinkertaisessa riskissä sosiaalisen kuoleman suhteen, kuten Jari Pirhonen kirjoittamassaan blogissa pohtii. Pirhosen mukaan sosiaalinen kuolema viittaa tilanteisiin, joissa ihminen tai ihmisryhmä on kadottanut arvoaan toisten silmissä ja ikään kuin joutunut vuorovaikutuksen ulkopuolelle. Tutkimustulokset ikääntyvien toimintarajoitteisten henkilöiden yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemuksista vahvistavat tätä ajatusta.
Jari Pirhonen, sosiaaligerontologi :
Kuinka torjua ikääntyvän kehitysvammaisen ihmisen sosiaalinen kuolema?
Usein ulkopuolisuuden tunne tulee siitä ajatuksesta, että kukaan muu ei tarvitse minua, olen hyödytön ja rooliton. Kun ajattelen omia iäkkäitä läheisiäni, kuulen usein heidän kuvaavan, miten lapsenlapset, sisarusten lapset, bonuslapset, kulttuuriystävät tai muut läheiset ihmiset ovat heidän elämänsä kivijalka. Usein vain se, että voi seurata toisten touhuja ja olla yksi syli muiden joukossa, saa ikäihmisen posket punoittamaan ilosta. Onko kehitysvammaisilla ikäihmisillä näitä samoja rooleja ja saavatko he tarvittaessa tukea oman roolinsa löytämiseen - ja elämiseen - vanhuudessa?
Yksinäisyyden poistaminen yhteiskunnasta vaatii isoja rakenteellisia muutoksia, mutta jokainen meistä voi vähentää yksinäisyyttä omassa elinpiirissään. Jokainen kohtaaminen vahvistaa nähdyksi ja kuulluksi tulemista ja siten vähentää ulkopuolisuuden kokemusta. Tartu siis jokaiseen eteen tulevaan hetkeen kohdata lähimmäinen.
Sirpa Granö, gerontologi, toimintaterapeutti ja väitöskirjatutkija:
Entä kun kehitysvammainen ihminen ikääntyy?
Kirjoittajat Katri Hänninen ja Tomi Sillanpää työskentelevät tukea tarvitsevien ihmisten ja heidän läheistensä yhteisöjen tuen teemojen parissa Tukena-säätiössä.